Θέμα ωρών να πέσουν οι υπογραφές
Η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.
Η προτεινόμενη συμφωνία για όλες τις μετοχές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η τιμή της συμφωνίας θα είναι ποσοστό της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή.
Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι η UBS, η Credit Suisse και οι ρυθμιστικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία.
Οι αρχές προσπαθούσαν να σώσουν την 167χρονη τράπεζα, μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο, πριν ανοίξουν ξανά οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα. Ως μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, η αποτυχία της Credit Suisse θα προκαλούσε ένα ντόμινο αντιδράσεων σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η προσφορά έγινε το πρωί της Κυριακής με τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων (0,27 $) ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Πρόκειται για τιμή σημαντικά χαμηλότερο από το κλείσιμο της μετοχής της Παρασκευής, στα 1,86 ελβετικά φράγκα.
Η UBS επέμεινε επίσης σε μια «ουσιώδη δυσμενή αλλαγή» που ακυρώνει τη συμφωνία σε περίπτωση που τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, πρόσθεσε το δημοσίευμα.
Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.
Παρακάμπτοντας τους μετόχους;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανονικά η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους έξι εβδομάδες για να συμβουλευτούν σχετικά με την εξαγορά, ωστόσο πλέον ζητεί να γίνουν προσαρμογές στους κανόνες κεφαλαίου και στα ταμεία του για την κάλυψη πιθανών νομικών εξόδων.
Οι πιθανές εξαιρέσεις από τους συνήθεις κανόνες αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της ρυθμιστικής αρχής ότι μια συμφωνία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Εμπόδιο στις συνομιλίες υπήρξε και η επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse . Η επενδυτική τράπεζα ήταν η πηγή πολλών από τα σκάνδαλα της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse θέλει να δημιουργήσει την επενδυτική της τράπεζα με μια ανανεωμένη επωνυμία, την CS First Boston, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί στην εγχώρια τράπεζά της και στους βραχίονες διαχείρισης περιουσίας της.
Η UBS θέλει να επανεκτιμήσει την υπόθεση για το spinoff, θέτοντας σε αμφιβολία τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Credit Suisse.
Η Τράπεζα της Αγγλίας
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.
H «κλίμακα» του προβλήματος
Η έκταση και ο δυνητικός αντίκτυπος της Credit Suisse στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος από την κρίση στις τράπεζες των ΗΠΑ. Ο ισολογισμός της ελβετικής τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από το μέγεθος της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, και υπολογιζόταν σε περίπου 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τέλη του 2022. Είναι επίσης πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές διεθνείς θυγατρικές.
Η Credit Suisse έχασε περίπου το 38% των καταθέσεων της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αποκάλυψε στην καθυστερημένη ετήσια έκθεσή της στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι η τάση μαζικών αναλήψεων δεν έχει ακόμη αντιστραφεί. Ανέφερε καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για ολόκληρο το έτος για το 2022 και αναμένει περαιτέρω «σημαντική» ζημιά το 2023.
Η τράπεζα είχε προαναγγείλει μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια ζητήματα, με τον τρέχοντα διευθύνοντα σύμβουλο και βετεράνο της Credit Suisse Ulrich Koerner να αναλαμβάνει τον περασμένο Ιούλιο .
To tweet του Ρουμπινί
Η Credit Suisse γίνεται για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρονια αρνητικός πρωταγωνιστής στις αγορές, ωθώντας τον Νουριέλ Ρουμπινί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, και να μιλά για«Ώρα Lehman» για την Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο Ρουμπινί είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί» δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ.
«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «ώρα Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί».